24
aug

Activity Based Working

Wat is Activity Based Working (ABW)?

Activity Based Working – ook wel activiteit gerelateerd werken genoemd- is een manier van werken waarbij niet de werkplek, maar de activiteiten van de werknemer centraal staan. Heel kort samengevat inventariseer je de activiteiten van een werknemer/afdeling en pas je de inrichting van het kantoor daar op aan. Het kantoor krijgt dus verschillende werk- en overlegplekken en wordt een dynamische omgeving om te zijn.

Waarom ABW?

Iedereen is bekend met een traditioneel kantoor. Medewerkers hebben een eigen kantoor/bureau en verrichten daar de meeste activiteiten. Een kantoor op basis van ABW is een kantoor met veel dynamiek. Als medewerker beslis je zelf welke werkomgeving het beste bij je activiteit past. Ieder mens is anders, dus een activiteit die focus vraagt, kan voor medewerker A thuis uitgevoerd worden en voor medewerker B juist op kantoor. En een overleg kan online, in een café of in een vergaderzaal plaatsvinden. ABW vraagt wel aanpassing van zowel de organisatie als van de medewerker. Zonder vertrouwen vanuit de organisatie en verantwoording van de medewerker heeft deze methode geen basis.

Hoe richt je een ABW werkvloer in?

Je richt een kantoor niet meer in met een kantoortuin met werkplekken. Gebaseerd op de verschillende activiteiten worden verschillende werk- en overlegplekken ingericht die de activiteiten ondersteunen. Denk hierbij aan grote vergaderruimtes voor (in coronatijd kleinere) groepen mensen en kleine spreekruimtes voor een kleiner comité. Dit kunnen open ruimtes zijn voor bijvoorbeeld en informeel collegiaal overleg of een gesloten ruimte voor een bilateraal.

Ook de werkplekken kunnen open en gesloten zijn, afhankelijk van de activiteit. Een open werkplek waar je mail kunt uitwerken en contact hebt met je collega’s of een afgesloten of stilte werkplek -de focus-werkplek- om geconcentreerd en afgesloten van anderen te kunnen werken. Belruimtes waar je kunt (video)bellen zonder je collega’s te storen en meer inspirerende pantry/coffee corners om je collega’s te ontmoeten.

Kortom een leuke & dynamische werkomgeving die wellicht ook bij jou als organisatie/medewerker past?