
Anderhalve-Meter-Maatschappij
We zijn al enige tijd onderweg met de intelligente Lock down. Het lijkt er voorzichtig op dat we de stijging gehad hebben en we de laatste dagen de tendens een daling van het aantal besmettingen zien. Durven we voorzichtig vooruit te kijken? En hoe gaan we die 1,5 meter in onze huidige maatschappij vasthouden? Zoals premier Rutte gisteren in de persconferentie aan heeft gegeven, moeten bedrijven nadenken over een voorzichtig terugkeer en dit in een anderhalve-meter-maatschappij-plan vastleggen.
Wat is Corona
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtweg- klachten. Denk aan hoesten en/of kortademigheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de beken- de coronavirussen die bij mensen voorkomen. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmet- ten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het co- ronavirus. Wereldwijd worden maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. (bron website GGZ)
Maatregelen
Maatregelen die we hanteren wordt door het RIVM aangegeven. Hieronder valt de belangrijke maatregel, de afstand van 1,5meter aanhouden. Wat kunnen we in kantoren aanpassen om straks -stap voor stap- terug te kunnen keren naar onze werkplek. Belangrijke aspecten zijn:
- Hygiëne;
- Gedrag van bezoekers, medewerkers en leveranciers;
- Blijven hanteren van RIVM-maatregelen.
Graag heeft ik u een aantal tips die u kunt toepassen in uw eigen organisatie, om zo klaar te zijn voor de voorzichtige terugkeer.
Tips algemene hygiënemaatregelen
Het RIVM raadt aan hygiëne goed in acht te nemen, vergelijkbaar met die tijdens een griepperiode. Als bedrijf kunt u daar preventief op inzetten. U kunt de hygiëne-tips en andere richtlijnen wellicht ook binnen uw bedrijf toepassen om besmetting te voorkomen.
Handen wassen
Eigenlijk is dit de allerbelangrijkste tip, was u handen regelmatig met zeep. Was ze vaker dat u normaal doet, zeker na een niesbui of het snuiten van uw neus. Maar het kan ook geen kwaad om het na het reizen met het openbaar vervoer, een bezoek aan een gemeenschappelijk toilet of na het boodschappen te doen. Dertig seconden wassen is al genoeg om het merendeel van de bacteriën te verwijderen.
Wat vaak vergeten wordt is goed drogen van de handen. Dat is minstens net zo belangrijk. Maak de handen in 20 seconden goed droog met een papieren handdoekje en gooi dat daarna weg. Dus ons gebruik van handen schudden is er voorlopig nog niet bij.
Toiletten
Belangrijk is dat de toiletten regelmatig schoongemaakt worden en dat we daar niet tegen elkaar oplopen. Geef duidelijk de route aan die mensen kunnen volgen en laat de schoonmaak vaker dan 1 keer per dag de toiletten, deur- en lichtknoppen, kranen en zeepdispensers schoonmaken en de papieren handdoeken aanvullen en de gebruikte verwijderen.
Desinfecterende handgel
Desinfecterende handgel met alcohol is een goed alternatief als er geen gelegenheid is om uw handen te wassen. Wrijf de gel over de hele hand inclusief de vingertoppen volgens de aanwijzingen op het etiket. Een goede alcoholgel doodt 99,9 procent van de bacteriën op de handen, mits goed gebruikt.
Schone contactvlakken
Tijdens een epidemie is het belangrijk om extra alert te zijn. Denk dat ook aan de contactvlakken. Dat zijn de kritische plekken waar de overdracht van ziekteverwekkers plaats kunnen vinden. Laat medewerkers en/of kantoorschoonmaak zaken zoals toetsenborden, muizen en werkoppervlaktes extra goed schoonmaken. Bepaal hoe met flexplekken om te gaan. Maak bijvoorbeeld de afspraak als medewerker voor gebruik zelf het toetsenbord, muis en werkoppervlakte schoon te maken. Zorg dan voor de benodigde materialen om dit te kunnen doen. Maar ook lichtknoppen, deurknoppen, kranen en trapleningen extra onder handen te nemen. Dit kan een (verdere) uitbraak voorkomen.
Ventileer de werkruimte goed
Het is altijd een goed idee om een frisse lucht door het kantoor te laten gaan. Maar zeker nu! Na niezen of hoesten in een slecht geventileerde ruimte blijven de virusdeeltjes namelijk in de lucht zweven. En die ademt iedereen vervolgens vrolijk weer in. Ventileren schoont de binnenlucht op en dat maakt de kans kleiner om besmette vochtdruppeltjes in te ademen.
Mondkapje
Dit is het advies dat het RIVM uitgeeft aan ARBO-online. “Moeten we in Nederland nu met mondkapjes naar het werk? Dat is eigenlijk alleen zinvol voor medisch personeel. Want alleen specifieke maskers die zeer goed sluiten over neus en mond, helpen. “Je moet die maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen”, stelt het RIVM. “Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk.” Laat maar even zitten dus, die mondkapjes.” (Bron: Arbo-online)
Bijeenkomsten
In overleg met het personeel kunt u als werkgever maatregelen nemen om het aantal contactmomenten te beperken. Dat kan door bijvoorbeeld een personeelsfeest uit te stellen (volg de RIVM-richtlijnen), grotere vergaderingen via video-conference te houden en als het al moet, kleinere meetings in grotere ruimtes te houden om zo de 1,5mtr afstand te kunnen handhaven. Gebruik hierbij dan duidelijke pictogrammen, zie ook werken met symbolen. En creëer meer ruimte in de vergaderruimte zodat de 1,5meter gewaarborgd kan worden. Maar ook het variëren met lunchtijden en VRIJMIBO via Skype organiseren helpen om de grotere groepen niet bij elkaar te laten komen.
Werken met symbolen
Door gebruik te maken van symbolen kunt u op eenvoudige wijze de richtlijnen binnen uw organisatie aangeven. Dit kan door bijvoorbeeld bij een vergaderruimte aan te geven dat het voor maximaal 4 personen is en bij een wachtruimte geen groepvorming mag ontstaan.

Werktijden spreiden
Wellicht is het mogelijk om werknemers hun werkzaamheden in meer gespreide werktijden te laten verrichten of is (gedeeltelijk) thuiswerken een optie. Zo kunt u het aantal werknemers over de dag op de werkvloer verspreiden. Geeft deze richtlijnen duidelijk aan en werk met een registratiesysteem.
Route in pand bepalen
Het is belangrijk de route in het pand te bepalen. Bij een goede route aanduiding kom je elkaar het minst tegen. Maak het liefst zo veel mogelijk eenrichtingsverkeer of een hal d.m.v. een lijn op de vloer in twee richtingen te verdelen. Kies bij het verlaten van vergaderruimtes – als je ze al moet gebruiken- de methode “met de klok mee”. Dit is, net zoals de bestaande vluchtroutes, eenvoudig op een plattegrond weer te geven met pijltjes.
Hotspots, zoals de koffiehoek, kan je zo veel mogelijk ondervangen door 1 persoon per keer in de koffiecorner/pantry te laten en een streep van 1,5 meter op de vloer aan te geven. Ben je met meerderen, is een thee- en koffiekan dan een idee? Zo verminder je de loop naar de koffiecorner / pantry. Denk ook aan de kopjes en lepeltjes. Geeft – als dat kan- bezoek koffie en thee uit papieren bekers met houten lepeltjes en laat het recyclen.
Registreer bezoek
Reguleer hoeveel bezoek (en werknemers) er in het pand aanwezig mogen zijn. Communiceer wat de richtlijnen zijn. En er zijn handige en leuke manieren te bedenken om dit handig te organiseren. Door bijvoorbeeld met een keycord met kaartjes eraan te maken kan je een kleur voor het bezoek en voor werknemers uitgeven. Een registratiesysteem kan natuurlijk ook.
Richtlijnen communiceren
Vermeld duidelijk op de website wat de richtlijnen zijn die jullie hanteren. Mag er bezoek komen? Moet je eerst telefonisch contact opnemen? Het helpt de mensen die uw bedrijf willen bezoeken, wat ze van tevoren al kunnen doen.
Naast alle richtlijnen en hygiëne maatregelen kunt u ook aanpassingen op de werkplek zelf toepassen om zo straks weer voorzichtig te kunnen opstarten. Het zijn oplossingen die van tijdelijke aard zijn. Hoe tijdelijk dat is, weet nog niemand. Maar langzaam willen we de continuïteit van de organisaties op kantoor weer opstarten. Op een verantwoorde en gezonde wijze.
Minder werkplekken beschikbaar stellen
Scan alle ruimtes in uw kantoor en kijk hoe de 1,5meter afstand gewaarborgd kan blijven. Denk hierbij aan het (tijdelijk) verwijderen van werkplekken en het plaatsen van een (staand of hangend) plexiglas scherm om zo besmetting via speeksel te voorkomen.

Ook kunnen de vergadertafels uit elkaar gehaald worden om meer afstand te creëren. Het is een eenvoudige oplossing en -als later de regels meer zouden versoepelen- weer makkelijk terug te plaatsen.

Dit is ook toe te passen in bijvoorbeeld de wacht- en of ontvangstruimte. Haal simpelweg zitplaatsen tijdelijk weg en geef de route op de vloer duidelijk aan. Een ander voorbeeld zag ik bij De architect.nl. In het 6 Feet Office van Cushman & Wakefield liggen de werkplekken snel, veilig en binnen de voorgeschreven afstand van anderhalve meter Beeld Total Workplace.

Signing
Al deze maatregelen zijn in pictogrammen uit te beelden. Daarmee gaat u een taalbarrière en grote lappen tekst uit de weg. Breng tijdelijke signing aan in uw pand door middel van pictogrammen, routes op de grond aan te geven, plattegronden met routes aan te geven, posters met maatregelen die binnen uw organisatie (en het RIVM) gelden. Liever een overkill dan onduidelijkheden.
Succes met het aanpassen van uw organisatie naar de 1,5 meter-maatschappij en leg alles vast in een handboek. Ik wens u een veilige & gezonde terugkeer!