Focuswerkplekken
08
apr

Oplossing voor kantoortuinen

Er is al veel om te doen geweest, de kantoortuin. Deze kunnen erg goed zijn in het verbeteren van teamwork en samenwerking. En hoewel de bruisende omgeving voor sommigen geschikt is, hebben anderen een meer besloten en rustige ruimte nodig om zich op hun werk te concentreren. Voor velen is het moeilijk de focus op hun werk te houden als er een overleg tussen twee collega’s of zelfs een telefoongesprek bij ze in de buurt gehouden wordt. Uit onderzoek blijkt dat we ruim 50% meer fouten maken als we een rapport uitwerken naast een bellende collega. Als we straks weer veilig en gezond naar ons werk kunnen willen we niet van de kantoortuin terug naar kleine kantoortjes. Hoe kunt u als organisatie hiermee omgaan?

Zijn er oplossingen die eenvoudig toe te voegen zijn aan bestaande kantoortuinen zonder dat u alles opnieuw hoeft te verbouwen? Ja, die zijn er zeker! En deze kunnen bijdragen aan een betere werkomgeving voor velen. Maar voordat u als organisatie een of meerdere van deze oplossingen gaat toepassen, is het belangrijk te kijken welke werkprocessen en taken er binnen uw organisatie zijn. Als deze goed in kaart gebracht zijn, weet u welke op werkplekken welke taken uit worden gevoerd en wat daarbij voor nodig is. En dan kunt u de ruimtes zo inrichten dat deze inspirerend, functioneel en ondersteunend zijn aan deze werkprocessen.

Room dividers en schermen

Met het gebruik van vrijstaande room dividers en schermen is het vrij eenvoudige manier ruimtes af te schermen zonder echt te gaan verbouwen. Bovendien kunt u met deze room dividers en schermen de ruimte zo vaak herschikken als nodig is. En het extra voordeel is dat de schermen, wanneer ze bedekt zijn met vilt, ook de akoestiek en het sfeerbeeld in de ruimte verbeteren. Om de ruimte nog meer akoestisch te verbeteren kunt u ook akoestische panelen met een mooie kleur, print of quote aan de wand bevestiging. Deze panelen / schermen zijn er ook voor op het bureau zelf. Zo kan bij veelvuldig bellen het spraakgeluid gedempt worden.

Focus werkplekken

Het moderne equivalent van uw privékantoor – de focuswerkplek. Deze compacte werkplek (afbeelding Lande Rondo Lavoro) met een bureau-, stoel- en scheidingsschermcombinaties worden steeds populairder. Omdat ze vrij compact zijn, is het gemakkelijk om ze toe te voegen aan de kantoortuin. Ze bieden werknemers een tijdelijke werkplek waar ze zich kunnen concentreren op een belangrijke taak. Het is dus mogelijk dat meerdere werknemers van deze focuswerkplekken gebruik maken.

Noise-cancelling – hoofdtelefoon

Je afsluiten voor het kabaal is redelijk eenvoudig. Noise cancelling headphones filteren grondtonen weg. Wie ook nog eens muziek draait heeft zelfs van de grootste herrieschoppers geen last meer. Er zijn heeft veel verschillende NCH te verkrijgen. Laat je goed informeren en probeer ze uit. Er is wel een keerzijde. Het geeft een contra-werking op het het co-creatieve werken in kantoortuinen.

Telefoon- en vergadercabines

Als volledige stilte nodig is, kunt u ook kiezen voor een kleine overlegruimte. De ruimtes (telefoon booths) zijn geschikt voor privacygevoelige telefoongesprekken en om kort alleen te werken. Dankzij geluidsisolatie onderbreekt bijna geen geluid van buiten uw gedachten. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo’n telefoon booth, de Silence Call van Ahrend. Het zijn helaas geen goedkope oplossingen. Ze geven de werknemers wel de mogelijkheid om zich even terug te trekken om gefocust te kunnen werken of niet tot overlast te zijn voor andere werknemers terwijl ze bellen.

Daarnaast het je ook nog de akoestische telefoonkappen. Het is een kap waar je met je hoofd instaat, zodat het spraakgeluid gedempt wordt. Deze kappen nemen minder ruimte in en zijn zeker handig op kantoortuinen waar veel gebeld wordt en waar je even weg kan lopen.

Maak goede afspraken met elkaar om samen een fijne werkomgeving te creëren. Zeker als we straks allemaal weer naar onze kantoor /werkplek kunnen gaan. 

Ik wens u alvast veel werkplezier!