18
nov

Puur natuur groenwand

Afgelopen zomer was ik met mijn man op Madeira. Het is een prachtig groen eiland in de Atlantische oceaan en valt onder de Portugese vlag. Naast heerlijk eten biedt het vulkanische eiland hoge bergen met prachtige wandelpaden en schitterende vergezichten. Echt een aanrader voor wandelaars. Die wandelpaden kunnen flink steil zijn waardoor je boven de wolken uit komt. Een hele bijzondere ervaring, maar er zijn ook meanderende levada’s. Dit zijn wandelingen langs irrigatiekanalen die het regenwater uit de bergen naar de dorpen brengt. Deze paden zijn over het algemeen goed begaanbaar en het brengt je naar hele mooie natuur, vaak iets lager in de bergen.

Aan de noordkant van het eiland blijven de wolken langer hangen, waardoor het klimaat beduidend vochtiger en een stuk groener is. Dat levert een andere vegetatie en mooie bloemen en groene wanden op. Fantastisch om te zien en puur natuur!!

Madeira groene levada wandeling

We kennen verschillende toepassingen van groene wanden. En tegenwoordig worden deze wanden zowel in de projecten voor de zakelijke markt, maar ook bij particulieren toegepast. De wanden geven een mooie sfeer in een ruimte. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat natuur / groen zien in je hersenen een stofje wordt aangemaakt dat een positieve uitwerking op de mens geeft. Mensen ervaren groen dus als prettig en het geeft ze over het algemeen meer rust…

Afgelopen periode heb ik een vergaderruimte ingericht met een moswand. Deze is aangelicht en geeft de ruimte zonder direct daglicht een veel vriendelijkere en rustige uitstraling. Daarnaast heeft het mos in deze ruimte een dempende werking op de akoestiek. Ook kan je mos en groenwanden op veel kleineren schaal toepassen. Bij de inrichting van een lunchruimte heb ik groenwanden toegepast in zwarte hexagon wandbakken. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden…maar zo mooi als in de natuur? Daar kan geen kunstmatig aangelegde wand aan tippen!

I.D. Kantoor renovatie 001
Groenwand in vergaderruimte
Groenwand in hexagonale wandbak